Плакат Празник на духовната музика

XVI Международен фестивал „Празник на духовната музика”

By Desi, 13.10.2018

На 13 октомври започва едно от най-чаканите музикални събития в нашия град – международния фестивал „Празник на духовната музика”. За шеснадтесети път си подават ръце държавна, местна, религиозна власт и неправителствена организация в лицето на Министерството на културата, Община Габрово, Архиериейско наместничество и НЧ „Габрово 2002”, за да осъществят основния замисъл на Духовния празник на Габрово – 14 октомври – Денят на Света Петка Българска, а именно празника на духовната музика. Както до сега, в две поредни вечери, в два концерта под надслов „Източно-православни песнопения” и „Тебе поем, господи”, ще ни поднесат своето прекрасно изкуство седем състава, които целогодишно се подготвят за това участие.

 

На 13 октомври от 18.30 часа

В храм „Света Троица” ще се представят Академичният хор „Света Параскева” при Националната художествена Академия от град София, Сборен хор от храмовете „Свети Йоан Претеча” и „Успение Богородично” специално създаден за тазгодишното издание, Хор при Българската академия на науките от София, Хорът при Могильовската държавна консерватория, Беларус и Представителят на Букурещката епархия протопсалт Даниел Балаш, който ще представи Източно православни песнопения.

 

Фестивалът ще бъде записан от Националното радио програма „Христо Ботев”, от който запис ще бъде направен и традиционният музикален диск „Песента на камбаните”.

 

Разбира се, както всяка година, ще има ретроспективна изложба с допълнените фотоси от миналата година, изложбата с икони, с която всяка година ни подпомагат от ръковоството на Художествената галерия, пълната подкрепа на общината и Архиерейското наместничество и помощта на спонсорите са нещата, които правят нашият фестивал уникален и успешен.

 
Плакат Празник на духовната музика