Плакат изложба - Хиляди планини и реки, Художествена галерия Габрово

„Хиляди планини и реки“

By Desi, 02.08.2018

На 2 август /четвъртък/ Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово ще бъде домакин на уникална изложба, съчетаваща в себе си елементи от различни жанрове на съвременното визуално изкуство.

 

„ХИЛЯДИ ВОДИ И РЕКИ“ е нарекъл своето представление китайският артист Чен Уайонг. Заглавието прави препратка към съдържанието на творбите. Пърформанс, в който художникът ще създаде 20 метрова калиграфия директно пред публика.

 

Видеоарт – прожектиран върху 3 метрова инсталация, изградена в залата и изложба на 27 монохромни пейзажа, рисувани с мастило върху хартия, допълнени от един, изпълнен с акрил върху плано. Картините са рисувани в Китай през 2017г. Творби, изключително разнообразни по форма, но обединени от съдържание – абстрактни форми и петна, напомнящи за движението на водата.

 

Авторът пристигна в България специално за събитието, по покана на дириктора на габровската галерия господин Евгени Недев. Идеята за визитата идва след запознанството им по време на творчески престой в ателиетата на Сите де-з-ар, Париж, през 2017г.

 

Чен Уайонг е роден през 1962 г. в Хайнинг, провинция Джъдзян в източен Китай. През 1988 г. авършва Китайската академия по изкуства в Ханчоу, която се смята за един от най-престижнните университети за изящни изкуства в Китай. През по голямата част от своя живот работи в Китай. Повратна точка в неговото творчество е първото му пътуване до Европа през 2001 г., където се запознава с една нова и различна култура. Това допринася за сформирането на неговия собствен, разпознаваем стил, който често бива определян, като калиграфски експресионизъм или абстракционизъм в китайски стил. Посоката в която работи Чен Уайонг е съвременна калиграфия и арт инсталция, като с калсически техники от китайската калиграфия той създава абстрактни произведения на изкуството, които са базирани върху традициите и философията на китайската живопис. Основните материали които художникът използва остават мастило, хартия и четка, но работи с тях по нетрадиционен начин, като поставя символи върху листа с ритмични удари на четката, които стават част от пейзаж или и абстрактна композиция. Критиците сравняват работите на Чен Уайонг с творчеството на художници като Джаксън Полак и Василий Кандински. А самия Чен казва за себеси „Аз съм художник, китайски художник, но преди всичко съм истински калиграф”, отбелязвайки: „Китайците вярват, че живописта и калиграфията имат едни и същи корени”.

 

Чен Уайонг има самостоятелни изложби в Париж, Берлин, Шанхай, Рим, Женева, Амстердам. В последните няколко години прави пърформанси, като рисува 20-30 метрови калиграфии на известни публични места из цяла свят, като например пред музея за съвременно изкуство Помпиду в Париж, Франция; пред пирамидите в Гиза в Египеа и др. През 2016 г. по време на „Третата международна интернет конференция” създава един от най мащабнния си проект 54 метра висяща калиграфия, направена върху хартия ескпонирана на стъклен под на административна сградата в западен Китай.

 

Чен Уайонг е член на „Международната асоциация по пластични изкуства на ЮНЕСКО”; „Националната асоциация на изкуствата във Франция”; „Дом на артиста Париж”; „Фондация Тайлор Париж”

 

„ХИЛЯДИ ВОДИ И РЕКИ“ ще бъде представена на 2 август /четвъртък/ от 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ , Габрово, етаж 3.

 
Плакат изложба - Хиляди планини и реки, Художествена галерия Габрово