ЕМО Етър градина Мандала_3

В център „Българка” на ЕМО „Етър” може да видите градина „Мандала”

By Desi, 09.07.2018

Първата мултиизмерна градина от типа „Мандала” бе изградена в център „Българка” на ЕМО „Етър”. В нея са засадени растения, които виреят много добре в габровския Балкан. Цветелин Петров представи в етнографския музей принципите на изграждане на градини със специфична геометрична форма, наричана „Мандала”.

 

„Има сакрално влияние от растенията, чиято енергийна концентрация носи още по-голяма хармония. Хората, които ползват билките от градината могат да усетят тази хармония и да я пренесат в себе си.”, споделя Цветелин Петров.

 

„Мандала”-та в център „Българка” има четири сектора, които концентрират четирите елемента от четирите посоки: въздух, огън, земя, вода. В средата е етер, който се свързва с центъра на съзнанието. Той се асоциира със съзиданието, затова в средата на „Мандала”-та е сложена роза. Цветелин Петров обяснява, че това не е само философия. Има възможности енергийната концентрация на този тип градина да бъде измерена. Това става на основата на различни трептения. Водата е с по-солидна структура, въздухът е по-летлив, а огънят е с най-фини вибрации. В растенията те могат да бъдат измерени чрез трептения.

 

Начинът, по който те въздействат върху организма на човека също може да бъде разгледан. Огънят се свързва с вътрешния импулс, с кръвообращението и метаболизма. Водата с дехидратация. Въздухът с повече концентрация на кислород, а земята е насочена повече към долните части на тялото. Употребата на определени билки подсилва елементите в организма ни, но целта е да се постигне баланс между тях.

 

Градината от типа „Мандала” въздейства по такъв балансиращ начин и когато човек ежедневно има контакт с билките в нея – това се постига. Когато се постигне вътрешната балансираност, тогава тя се отразява в света около нас. Не можем да изключим нито един елемент от нашето съществуване – човек, растение, животно или минерал.