Международен баскетболен лагер Габрово_8

Светът е футбол, а Габрово е баскетбол

By Desi, 07.07.2018

В продължение на две седмици, от 7 до 22 юли, Габрово ще е баскетбол за малки и големи, за българи и чужденци. Третият Международен баскетболен лагер, организиран с помощта на Община Габрово, бе официално открит в Спортна зала Орловец от Офелия Кънева, говорител по защита правата на детето на Евроазийския съюз.

 

В специално обръщение към участниците, кметът на Габрово Таня Христова им пожела да учат и развиват баскетболните си умения, да създават нови приятелства и да не забравят, че макар един от тях да отбелязва попадение в коша, то е постижение за всички, защото играят като отбор. По думите й, не трябва да се отчайват от загубата на мач, защото това ще ги подготви за следващата победа.

 

Поздравление към баскетболистите отправи организаторът Владимир Искров и Клифтън Алис от САЩ – един от международните треньори на кампа, който има опит в обучението на играчи от 8 годишна възраст до състезатели на НБА. Той сподели, че за трета поредна година се включва като треньор на младите надежди в лагера в Габрово.

 

Освен него в треньорския състав влизат представители на Испания, Италия, Обединеното кралство, Молдова, Чехия и България.

 

Участниците в лагера са от България, Обединеното кралство и Молдова. Заниманията им ще бъдат по баскетболните площадки в парк Маркотея и на други открити места, в спортна зала „Орловец“. Освен в практическо обучение, баскетболистите ще се включат в няколко турнира, където ще защитават майсторските си умения.

 

След церемонията по официалното откриване, която приключи с музикалния поздрав от младата певица Далия Ковачева, започна тренировка за по-големите участници под наставленията на Клифтън Алис.

 

Акцентите в International Basketball Camp Gabrovo 2018:

Турнирът „Христо Донков“ ще се проведе от 11 до 13 юли, за който ще бъдат поканени националните отбори на България и Италия за състезатели до 16 години. Те ще се изправят срещу смесен отбор от най–добрите и изявени участници в лагера.

 

Турнир по Streetball на 14 и 15 юли, кръг от първенството по баскетбол 3X3, на площада пред Община Габрово. За целта ще се използва преносимо баскетболно игрище и професионални кошове.

 

BaskIN е разновидност на баскетбола, която дава възможност на хора в неравностойно положение да играят със състезатели без увреждания, ще се проведе в рамките на турнира по Streetball.

 

От 14 до 16 юли ще бъде организиран турнир за Купата на Българската федерация по баскетбол на колички, като участие в него ще вземат четирите най–добри отбора в България.