Плакат София Филм Фест Габрово 2018

София Филм Фест в Габрово!

By Desi, 10.06.2018

За девета поредна година Арт Фест и Община Габрово ще зарадват почитателите на стойностното кино в Габрово с четиридневна програма и 9 от най-добрите заглавия на Международния фестивал София филм фест .

 

10 юни (неделя)

18:00 часа

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ: МОЯТ ГОДАР („Redoubtable“, Франция, 2017)

 

Още една творба от миналогодишната специална селекция в Кан ще има шанса да се срещне с киноманите в Габрово – това е най-новият филм на френския режисьор Мишел Азанависиюс, в който Луи Гарел и Стейси Мартин се превъплъщават в образи, превърнали се в легенда за 60-те години на ХХ век.

 

Париж, 1967 г. Жан-Люк Годар, най-прочутият филмов режисьор на своето поколение, снима филма „Китайката“ с жената, която обича – почти 20 години по-младата Ан Вяземски. Щастливи, влюбени, магнетични, двамата се женят. Реакциите към филма обаче провокират у Жан-Люк самовглъбяване. Събитията през май 1968 г. ще засилят този процес, а кризата, която разтърсва Жан-Люк, коренно ще го промени – от звезден кинорежисьор до изолиран Маоист. „Когато давах сценария, за да бъде прочетен, реакциите бяха различни: някои смятаха, че любовната история е страхотна, други бяха впечатлени от влиянието на събитията от май 1968 г., а трети бяха категорични, че целият разказ е много забавен. Голямото предизвикателство на филма беше балансът…“, споделя режисьорът Мишел Азанависиюс.

 

18:00 часа

ПОСОКИ („Directions“, България-Германия-Македония, 2017)

 

Филмовият маратон ще приключи с представяне на новия филм на Стефан Командарев, чиято премиера беше в официалната селекция на престижната конкурсна програма „Особен поглед“ в Кан миналата година.

 

В рамките на 24 часа, докато смъртта на един човек дава шанс за живот на друг, в шест таксита в София съдбите на различни хора от съвременното българско общество се преплитат. Шест истории, заснети в един продължителен кадър…

 

„Този филм се „роди“ в един студен януарски ден през 2015 г. на задната седалка на едно такси. Спомням си, че шофьорът ми разказваше как шофирането в София представлява част от българските социални услуги – когато някой загуби работата си, което се случва все по-често и по-често, започва да кара такси. Събеседникът ми беше професор по ядрена физика в Българската академия на науките. Разказа ми за негови колеги – учители, свещеници, музиканти, бивши военни офицери, които нощем карат такси, мъчейки се да оцеляват и да си плащат сметките…“ Стефан Командарев за Cannes-Festival.com. „Посоки“ ще бъде представен пред публиката в Габрово от представители на екипа на филма.

 


 

Цената на билета е 3 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е на стойност 19 лева!

 

Продажбата на билети ще започне от 4 юни, понеделник, на касата на зала „Възраждане” с работно време от 10.00 до 13.30 и от 15.30 до 17.30 ч.

 

За дните на фестивала касата ще работи със следния график:

7 юни, четвъртък – 17:00 – 20:30 ч.
8 юни, петък – 17:00 – 20:00 ч.
9 юни, събота – 15:30 – 20:00 ч.
10 юни, неделя – 17:30 – 20:00 ч.