Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018

Мултимедиен спектакъл за габровската индустриализация – кандидат по фонд „Култура

By Desi, 09.10.2017

С предложение за създаване на мултимедиен спектакъл за местното индустриално наследство кандидатства Община Габрово пред Национален фонд „Култура“. Искането за финансиране е във връзка с конкурса за проекти в рамките на културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

 

Проектът носи името „Гара Индустриална“ и цели създаването на културен продукт със съвременно звучене и висока образователна стойност, който да допринесе за утвърждаване на положителен образ на града и страната ни в европейската общност. Спектакълът ще популяризира живота и постиженията на значими исторически фигури от славното минало на Габрово, станали част от нематериалното културно наследство на България.

 

Продукцията ще бъде смесица от театър, кино, документалистика, фотография, музика и танц, 3D-анимация и компютърна графика. За основа на сценария ще се ползва историята на габровския фабрикант Христо Бобчев, който през 1884 г. препасва 20 килограма жълтици под дрехите си и тръгва към Манчестър, за да купи предачна и парна машина. При транспортирането им до Габрово се наложило Бобчев да укрепва мостове и пътища. В неговата къща княз Александър Батенберг прокламирал Съединението.

 

Постановката ще бъде режисирана от един от най-авангардните и смели съвременни творци на българския театър – Теди Москов, който е и ръководител на творческия екип. В случай че получи средства да бъде реализиран, спектакълът ще има две представяния в Габрово и премиера в Народния театър „Иван Вазов“ в София.

 

Планираният общ бюджет за проекта е 137 554 лв., от които собствено съфинансиране са 37 554 лв., а исканата сума от фонда е 100 000 лв. Изпълнението на дейностите е заложено за периода януари – юни 2018 г.

 

Кандидатурата е подкрепена официално от Българска национална филмотека, Българска национална телевизия и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

 
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018